Założenia
Głównym celem zajęć w pracowni kulinarnej jest nabywanie, podtrzymywanie i doskonalenie umiejętności wykonywania czynności przydatnych w życiu codziennym takich jak:
- wybór i zakup produktów spożywczych
- przygotowywanie prostych posiłków
- gotowanie
czyli czynności umożliwiających zaspokajanie podstawowych potrzeb życiowych. Zajęcia prowadzone są głównie w kuchni wyposażonej w niezbędny sprzęt AGD.
W pracowni uczestnicy:
- doskonalą umiejętności przestrzegania zasad higieny osobistej i bezpieczeństwa pracy
- uczą się utrzymywania w czystości jadalni i pracowni oraz naczyń i urządzeń AGD
- organizują zakupy, planują wydatki, przygotowują menu
- nabywają umiejętności korzystania z przepisów kulinarnych
- poznają zasady racjonalnego odżywiania się
- uczą się wstępnej obróbki produktów tj. mycie i obieranie warzyw, owoców
- poznają sposoby parzenia kawy, herbaty, sporządzania potraw i prostych dań
- uczą się przygotowania posiłków na specjalne okazje np. z okazji urodzin, świąt co zazwyczaj poprzedzone jest poznawaniem tradycji kultywowanych obrzędów
- uczą się estetycznego nakrywania do stołu, dekoracji potraw oraz zasad zachowania się przy stole podczas spożywania posiłku
- nabywają i utrwalają umiejętności bezpiecznego posługiwania się sprzętem AGD
- zapoznają się z zasadami prawidłowego przechowywania żywności
- rozwijają umiejętności współdziałania w grupie, nawiązywania kontaktów interpersonalnych oraz wzajemnej pomocy
Korzyści
Samodzielnie wykonywane posiłki, wspólna konsumpcja pozytywnie wpływają na samopoczucie uczestników – są źródłem satysfakcji, podnoszą poczucie własnej wartości, wzmacniają wiarę we własne możliwości. Ponadto uczą odpowiedzialności i zaradności życiowej oraz współdziałania w grupie.